Provning

Behöver din whiskyklubb eller ditt kompisgäng en provningsledare?
Jag har bred erfarenhet av alla slags provningar. Tillsammans syr vi ihop ett intressant tema till er provning.

Kontakta mig på info@whiskyarkivet.se för mer information.

Det finns en uppsjö olika teman att ta till då man skall anordna en provning. Här följer några exempel.

Grundläggande whiskyintroduktion
Vi provar olika blended och/eller single malt mot varandra. Vi diskuterar whiskyns historia och tillverkningsmetod. Syftet med denna provning är att få en bra överblick på whisky och lära sig provningsmetodiken samt att känna skillnad på de olika karaktärerna.

Regionsprovning
Whisky från skottlands olika regioner provas. Vi jämför produktionsplatsens inverkan på resultatet och om det verkligen spelar så stor roll var man tillverkar whiskyn.

Världswhiskyprovning
Provning av whisky från olika delar i världen. Till exempel en bourbon, en skotsk malt, en japansk whisky och en svensk. Bara fantasin sätter gränsen. Syftet med detta tema är att visa hela världens whisky och få ett helhetsgrepp på livets vatten!

Blindprovning
Kanske det mest rättvisa och intressanta sättet att prova whisky. Endast provningsledaren vet sorterna i förväg. Ett utmärkt sätt att ta bort förutfattade meningar och låta sinnena analysera och bedöma utan varumärken, minnen och yttre påverkan. Har man extra whiskykunniga med på provningen kan det även vara kul med en liten tävling!

Destilleriprovning/Vertikalprovning
Precis som namnet antyder provas whisky från ett enda destilleri. Mycket intressant om destilleriet har många sorters buteljeringar ute på marknaden.
Det brukar visa sig att ett enda destilleri kan skilja sig rätt mycket i sina olika buteljer. Det kan till och med vara så att samma buteljering, till exempel två tioåringar från olika produktionsår, kan smaka olika.

Årgångsprovning
Med detta tema kan man antingen prova bara 18-åringar från olika destillerier eller också från samma destilleri om det kan erbjuda en årgångswhisky som förnyas varje år.

Kombinationsprovning
Whisky i kombination med andra njutbara saker kan vara väldigt spännande!
Tips på lyckade kombinationer som uppskattas av provningsdeltagare är:

Whisky och olika sorters ost
Bourbon och choklad
Skotsk Maltwhisky och choklad
Whisky och mat. Här kan man servera smakbitar av olika typer av smakrik mat.

Aktiverande provning
Att aktivera deltagarna på en provning är ett bra sätt att få igång diskussionen kring whiskyn. Exempel på aktiverande provningar som jag kan hjälpa till med är att göra en egen blended.
Vi använder 4-6 sorters Singlemalt som alla har extrem karaktär såsom mycket rökig, mycket sherrylagrad och så vidare. Deltagarna får en lite större mängd Grainwhisky att blanda sin egen blend med. När deltagarna är nöjda kan man skicka runt whiskyn och få den bedömd av kamraterna.

Smakprovning
Det kan vara en god idé att i avancerade grupper anordna en ren smakprovning.
Exempel på det är att vi provar endast rökig whisky, kanske från olika regioner för att jämföra, eller att vi provar endast portvinslagrad whisky från olika destillerier. Syftet är att jämföra de olika smakerna och vad som skiljer sig på de olika märkena, trots att de är lagrade på samma sätt.

Vintageprovning
Provning av gamla rariteter. Kräver friska sinnen och lite whiskyintresse.
Nedlagda destillerier, slutsålda produktioner eller mycket gammal whisky. En vintageprovning är oftast väldigt angenäm för smaklökarna. Plånboken kan bli lite lidande men det brukar det vara värt! Under tiden ni provar berättar jag mer om destillerierna och deras livsöden.

(Besökt 896 gånger, 1 besök i dag.)