Rubriken kanske inte speglar hela sanningen av vad jag har tänkt att fundera lite kring. Däremot hoppas jag att den väcker lite nyfikenhet inför fortsatt läsning.

Det här med att dricka whisky är ju så otroligt individuellt. Det är många parametrar som bidrar till helhetsupplevelsen när vi njuter av vår favoritdryck. Tillfälle på dygnet, glastyp, dagsform på dig själv, sällskap, is, vatten, miljö och så vidare. Alla är de byggstenar i hur vi dricker och framförallt hur vi uppfattar whiskyn.

Tillfälle på dygnet
När är det ok att njuta av sin favoritwhisky? Enligt många som jobbar med smak och doft så är vi mest mottagliga på förmiddagen, runt 10:00-11:00 någonstans. Det är kanske här din whisky smakar bäst rent tekniskt, men här spelar ju det sociala arvet en betydande roll förstås. För det går ju inte för sig att dricka whisky innan lunch? Det här är ju egentligen rent nonsens. Varför skulle man inte kunna njuta av en god whisky runt lunch? Senare på eftermiddagen och mot kvällen har vi ätit och druckit under dagen och får mer avtrubbade eller tillvanda smaklökar som kanske uppfattar drycken annorlunda.

Glastyp
Det finns en uppsjö olika glas att dricka whisky ur. Allt ifrån de klassiska old fashioned glasen, raka i designen, till mer vininspirerade glas med kupa. Av alla de whiskyglas som finns på marknaden så försöker ju de flesta promota sitt eget glas som det bästa såklart. Vilket är då bäst? En fråga som är i stort sett omöjlig att svara på. Snarare är det en fråga om personligt tycke än vetenskaplig praxis. Det man däremot måste ta med i beräkningen är att olika glas gör att man upplever samma whisky olika. Ett klassiskt old fashioned glas målar inte alls ut och koncentrerar doften såsom ett portvinsglas gör till exempel. Personligen tycker jag glasets utformning måste uppfylla ett par kriterier. Det ska vara ett tunt glas. Basen ska vara bredare än toppen och toppen ska luta inåt för att koncentrera aromen. Glaset ska ha en fot som man kan hålla i utan att tumma ner hela glasytan. Inga stora krav men ack så viktigt för helheten. Åtminstone för mig.

Dagsformen
Den här faktorn har oändliga variabler när det gäller hur vi uppfattar vår whisky.
Hur mår vi, vad har vi ätit och druckit innan, hur gamla är vi, hur stort referensbibliotek har vi sedan innan dvs hur många olika whiskysorter har vi provat förut och så vidare. Jag kan uppleva en markant skillnad på samma whisky beroende på dessa faktorer. Låt säga som exempel att man ätit lite kryddstark mat till middag och vill ha en whisky efteråt. Troligtvis kommer spriten svida till mer och smaken uppfattas mindre beroende på maten. Samma whisky kan vara mild och finstämd när man provar den med ”rena” smaklökar. Jag försöker att njuta av whisky då jag är någorlunda nollställd i smaken och inte har en massa intryck att bearbeta samtidigt.

Sällskap och miljö
Mest intressant faktor enligt mig. Beroende på sällskap och miljö vill jag hävda att till och med en whisky vi egentligen inte har som favorit i vanliga fall kan upplevas som riktigt trevlig. Visst hjälper det till att sitta i en sliten Chesterfieldfåtölj framför en sprakande brasa med trevligt sällskap efter en kall vinterdag utomhus? Det kanske till och med hjälper till att uppskatta en enkel whisky snäppet mer än att dricka sin absoluta favorit i en situation där man inte trivs?

Is och vatten
Ett kärt och debatterat ämne under många år. Ska man eller ska man inte. Vi kan väl börja med att reda ut vad de olika tillsatserna gör med drycken.

Tillsätter du vatten frigörs fler aromer och smakämnen eftersom alkoholhalten sänks.
Mycket av de estrar som finns i whiskyn kan döljas i en hög alkoholhalt. Detta frigörs vid tillsats av vatten och whiskyn smakar och doftar annorlunda. Märk väl att jag valde ordet annorlunda då det inte alltid är synonymt med att whiskyn blir bättre genom vattentillsats. Jag vattnar väldigt sällan min whisky. Om jag är ombedd att analysera och beskriva en sort på bästa sätt så vattnar jag. Detta för att få så mycket olika infallsvinklar på doft och smak som möjligt.

Isen är nog det som skapar mest debatt. Vissa är för is och kan inte tänka sig att dricka whisky utan den medan vissa hatar den som pesten. Vad händer då i whiskyn. En rumstempererad sprit har en viss rörelse av sina molekyler. Detta hjälper oss att uppfatta doft och smakämnen. När vi tillsätter is, eller för den delen kyler ner spriten i kylskåp, saktar molekylerna ner. Drycken doftar och smakar mindre. Kanske är det en effekt en del vill åt men personligen tycker jag att is i whisky är förkastligt. När man åker runt i Skottland och besöker destillerier så är det heller ingen som tycker att is hör hemma i whiskyn. Märkligt nog är det en stor andel av företagen som marknadsför sin whisky med just en bild på ett glas med is i.

Hur man dricker sin whisky är givetvis otroligt individuellt.
Det är egentligen inte upp till någon annan människa än dig själv att bestämma hur just du ska njuta av din whisky. Däremot tycker jag att man bör känna till att det blir enorm skillnad av olika glas, is/temperatur och så vidare.

För att avsluta denna lilla utsvävning så väljer jag att säga som en stor andel människor i den skotska whiskyindustrin. Vi skiter i hur du dricker din whisky…bara du dricker den!

//Fredrik

(Besökt 9 001 gånger, 1 besök i dag.)