Så var det då dags för den årliga presentationen av vad marknadsavdelningen på Ardbeg har hittat på för obegripligt namn denna gång. Resultatet blev Ardbeg Grooves, en whisky som delvis lagrats i ”re-toasted red wine casks”. Faten har kolats ordentligt för att skapa ”grooves” i ytan. På så vis vill man utvinna fler smaker och mer interaktion med träet. I min bok låter det lite som Alligator i 70-talskostym, helt enkelt ett marknadsgrepp som Ardbeg på senare år tyvärr gjort sig kända för. Men låt oss inte döma innehållet på det. Dock skulle jag gärna vilja framföra ett önsketänkande att man från destilleriets sida kunde sansa sig lite med utsvävningarna och paketera whiskyn lite mer, hmm, kanske trovärdigt? En story bakom ett släpp kan vara intressant såklart men från Ardbegs håll blir det ett lätt krystat påhitt.

51,6%

Doft:
Läder, lite tobak, tjära, diskreta toner av chilikrydda/paprika (?!). Inte helt lik Ardbeg på doften men det är inte lika med att det inte doftar riktigt angenämt.
Vinner klart på en stund i glaset, doften är lite inbunden till en början.

Smak:
Klassiskt svulstig Ardbeg med bra rökighet, pepprighet, lite choklad/kola, grilltoner. Lätt fruktighet med framförallt äpplen efter ett tag. Medellång finish som klingar av på en angenäm och ganska söt rökton. Ganska gott skulle jag våga påstå.

Denna release är absolut inte det sämsta destilleriet släppt på senare tid, även om prislappen kanske inte speglar innehållet till fullo. Ardbeg Grooves Committee släpps 15 mars 2018 och kostar 899:-. En vanlig release kommer sedan att komma till Islayfestivalen Feis Ile, precis enligt vanligt mönster.

(Besökt 3 635 gånger, 1 besök i dag.)