Urklippt från Livets Goda:
Ardbeg 1815 – en hyllning till hantverkarna på Islay, Skottland, som sedan 1815 har fört traditionen och hantverket vidare. Ardbeg 1815 släpptes till 200-årsjubileet och är en mycket exklusiv specialutgåva om endast 400 flaskor av 33-årig single malt whisky. Ardbeg 1815 är mycket originell då den sedan 1974 destillerades och mognade på bourbonfat, från 1975 på sherryfat och därefter lagrades den i 33 år. När destilleriet stängdes 1981-1989 sparades faten och 2008 flyttade Dr. Bill Lumsden whiskyn till glasbehållare för att bevara perfektionen. Sedan dess har Ardbeg 1815 förvarats på destilleriet på Islay.

Ja, men det verkar ju trevligt. Gammal 70-tals Ardbeg brukar fungera väldigt väl. Man får väl anta att whiskyn hade nått sin peak 2008 då den tydligen lades på flaska. Nåväl, let´s dig in.

Doft:
En kavalkad av torkade frukter, maltig plum pudding, mörk choklad, lite mandel och aningens lakrits. Rökigheten är av naturliga skäl inte överväldigande. Den drar nästan mot gammal rom.

Smak:
Oj, oj, oj….riktigt bra. Härlig gammal islay med sulfurtoner, krutrök, kryddig apelsinkompott, menthol och en explosion av torkade frukter, dadlar, russin och choklad. Bra bett trots hög ålder. En riktigt trevlig dram.

Det går absolut inte att säga något dåligt om denna whiskyn, den är riktigt god men kostar också därefter. Hursomhelst, väldigt skoj att prova och jag kan inte hjälpa att jag tänker tillbaka till den tiden då Stuart Thomson mer än gärna bjöd på 70-tals Begge direkt från faten. Those were the days!

(Besökt 832 gånger, 1 besök i dag.)