Jag fick den fantastiska möjligheten att jämföra dessa båda giganter sida vid sida.

Highland Park 40 yrs

48,3%

Doft:
Inledningsvis möts näsan av tunga sherrytoner som klingar av i ett batteri av torkad frukt, fikon och vanilj.
Efter ett tag framträder friska, gröna äpplen och toner av ljung.

Smak:
Kryddig kola, choklad, lätt ekighet och eukalyptus. Frisk och lång eftersmak som tonar ut i lite bitterhet.
Efter en stunds smackande på eftersmaken framträder snäll marsipan och en lite bitter ekfinish.

En riktigt bra och exklusiv presentation. God whisky som man gärna återkommer till.

Highland Park 50 yrs

44,8%

Doft:
Näsan möts av en ovanligt pigg och fräsch arom som är fylld av peppar, menthol, läder, lite rök och bastant sherry. Doften är precis så komplex som man kan förvänta sig efter 50 år på ekfat.

Smak:
Kraftiga ektanniner initialt. Efter en stund kommer massor av frukt och choklad fram, även lite pepparstick. Lakrits och djupa sherrytoner ligger i bakgrunden.
Eftersmaken är extremt lång.

Att prova en raritet i denna klassen är ju naturligtvis en väldig förmån. Whiskyn är god, dock så stör eken lite väl mycket. Rent smakmässigt så vinner 40-åringen denna jämförelse lätt.
Man kan också diskutera prisets relation till produkten men med en otroligt kaxig förpackning och en 50-årig whisky från ett av världens mest kända destillerier så kanske det är relevant.
Riktigt kul att prova!

//Fredrik

(Besökt 20 gånger, 2 besök i dag.)