Den 15-17 oktober 2018 åkte jag till Orkney och besökte Highland Park Distillery tillsammans med Edrington Sverige. Vilken härlig resa och vilken storslagen natur. Här kommer en kortfattad reseberättelse och har ni planer på att besöka Orkney så rekommenderar jag det verkligen, härlig natur, varm gästfrihet och så givetvis, whisky.

Måndag 15 oktober
Vi lättade från Kastrup och anlände till Kirkwall via mellanlandningen i Edinburgh. Första kvällen besöktes de lokala pubarna och en närliggande restaurang, som på klassiskt skotskt manér serverade hur stora portioner som helst. Jag vet inte riktigt vad det är med skottarna men hungrig behöver man inte gå när man besöker landet. Jag brukar säga att man går upp mellan 3-5 kg under en Skottlandsresa.

Tisdag 16 oktober
Efter en sedvanlig skotsk frukost begav vi oss mot dagens äventyr. Besök i St. Magnus Cathedral, som i sig var väldigt mäktig. Därefter lunch på Lucano, en trevlig pizzeria.

Resans huvuddestination var på schemat efter lunch, Highland Park Distillery. Där väntade rundtur av en mycket trevlig äldre herre samt en provning av det lite roligare slaget.

Under rundturen fick vi veta att Highland Park mältar ca. 20% av sitt eget korn. Man landar någonstans mellan 20-40 ppm på det egenmältade kornet och man använder maskinskördad torv vid torkningen.
90 timmars fermentering ger en vört på ca 6-8% alkohol.
Kapaciteten är runt 2,5 miljoner liter per år men man producerar 2,1 miljoner för tillfället.
80% av all Highland Park lagras på plats i något av de 23 lagerhusen. Övriga 20% lagras i Glasgow.

Efter rundturen blev vi visade till provningsrummet där följande lina presenterades:

Highland Park 12 yo
Highland Park Harald
Highland Park 18 yo
Highland Park Sigurd
Highland Park 30 yo
Highland Park 40 yo
Highland Park 1968, Single Cask 46 yo

Inget att klaga på i den linan, 30 yo och 40 yo är båda goda whiskies och att få prova fatet från 1968 som med sina 46 år fortfarande var extremt vitalt och fräscht var riktigt skoj och få förunnat.
Vi avslutade våra drams i sköna fåtöljer innan resan gick vidare mot klipporna i Yesnaby, en sann naturupplevelse.

Karg natur, rätt så blåsigt, vågor som piskar klippor som har formats under tusentals år. Riktigt häftigt. En stadig dram, eller ja, det blev ett par stadiga drams av Highland Park Valknut, en whisky jag egentligen inte har ”provat” och analyserat särskilt väl men just där och då var den fantastiskt god.


Kvällen avslutades på en restaurang som heter ”The Foveran”, ett riktigt bra ställe med bra mat, goda drinkar och bra service. Rekommenderas absolut.

Onsdag 17 oktober
Hemresor är väl aldrig kul men vi var ändå ganska nöjda med denna korta visit till underbara Orkney.
Hit kommer jag nog gärna igen, ett väldigt charmigt ställe med mycket natur och mycket karaktär.

 

Tack till Edrington Sverige, Micke, Marcus och till resesällskapet, Tobbe, Per och Micke för ett par fantastiska dagar!

(Besökt 413 gånger, 1 besök i dag.)