Årets Lagavulin Jazz Festival är här!  Jazz Festival Edition 2020 har lagrats i både amerikanska och europeiska ekfat. Dessutom har en del av whiskyn fått en finish på rödvinsvinfat.

Limiterad till 2004 flaskor och bara tillgänglig på destilleriet till det halvstyva priset £405. Whiskyn är 22 år gammal.

52.6%

Doft:
Dovt rökig med murrig torkad frukt (aprikoser och äpple främst), syltade apelsinskal, fudge/knäck, kryddiga accenter och en liten grön vegetativ ton på slutet.
Röken och torvigheten ligger diskret och lurar i bakgrunden.

Smak:
Stram och lite bitter till en början. Strax efter kommer röken fram tillsammans med alla underliggande smaker. Torkad frukt är kvar fast nu mer fikon/russin. Kryddig på tungan, lite vitpeppar men ytterst lite. Sockerkanderade apelsiner, råsocker och lite choklad. Den är lite ”platt” i smakbilden om man jämför med tidigare Jazz-buteljeringar när man provar dem head to head men det är absolut ingen dålig buteljering. Eftersmaken är lång och angenäm.

Jag gillar den här lite strama men ändå ”comforting” stilen av Lagavulin. Den blir höstmysig på något vis. En dram framför en sprakande brasa, alla dagar i veckan.

Provningsglas: Glencairn Copita

(Besökt 220 gånger, 1 besök i dag.)