Denna single cask släpptes på Caol Ilas ”open day” under islayfestivalen (Fèis Ìle) 2019 och är handbuteljerad och signerad av destillerichef Pierrick Guillaume. Spriten destillerades i september 1990 och har fram till buteljering i maj 2019 vilat i fat #9373-159. En 28 åring således.

Det blev totalt 180 flaskor.

55,3%

Doft:
Apelsinskal, vaniljfudge och härligt sötrökig. Efter ett tag kommer mogna röda äpplen, hasselnötter och honung. Förvånansvärt lite rök i doften även om den finns närvarande under hela fruktmattan.

Smak:
Oj, wow, det här var gott. Väldigt oljig och kraftig kropp, massor med citrus, lite vitpeppar, mer fudge och honung. Till en början tänker jag gammal Ardbeg på smaken, Caol Ilas brötiga rökighet spelar andrafiol i denna single cask. Dock är det inget som stör då det är massor av smaker och nyanser och en eftersmak som är extremt lång. En skön vaxighet dyker upp i finishen.

Riktigt trevlig Caol Ila minsann, inte för att jag inte trodde det, det brukar inte vara särskilt dåligt från detta destilleriet. Som vanligt när det gäller festivalsläpp och single cask så är denna snudd  på omöjlig att få tag på numera och de som väl släpper en flaska vill sannolikt ha riktigt bra betalt. Nåja, det är ju också lite tjusningen med single casks, att man kan göra djupdyk i hur en whisky kan utvecklas och sen kanske inte smaka den fler gånger. I vilket fall, ni som sitter inne på en flaska – grattis!

(Besökt 309 gånger, 1 besök i dag.)