Så kom den då, den sista Supernovan enligt Ardbegs destillerichef Mickey Heads. Sista pusselbiten i Ardbegs rymdprojekt som många har tyckt och tänkt om men det är ett helt annat blogginlägg.
Det surrades redan när vi var på Islay under Feis Ile i maj om att det skulle komma en ny Supernova. Denna släpps i Sverige på Systembolaget 24 september 2015 och den kommer att kosta 1499:- enligt utsago. Vi pratar garanterat om en rykande åtgång återigen. Det är högst troligt att törstiga avtryckarfingrar kommer att klicka hem denna flaska på ett par sekunder, även om Systembolaget har införskaffat 1100 flaskor.

Buteljeringen håller 54,3%

Doft:
En rejäl rökmatta med underliggande päronkompott, blöt ek, Lapsang Te, lite menthol och medicinala toner. Efter ett tag i glaset väller citrusen fram som ett ånglok. Ardbegs gamla kännetecken, aprikoser, finns också om än långt bak i doften. Doftar instängt, som ett gammalt lager ungefär. Inte i negativ mening utan mer som en helhetskänsla i doften.

Smak:
Kryddig och ekig till en början. Sticker mitt på tungan. Sen kommer sötman med rejält understöd av rökigheten. Het kryddighet. Nästan lite bitter finish. Inte alls så syrligt rökig som till exempel Octomore är. Mer sötfruktig mun, mer kryddighet och faktiskt bättre balans tycker jag. Jag hade förväntat mig mer av kroppen men allt fylligt och fruktig försvinner bort ganska så fort efter att man har svalt whiskyn. Eftersmaken är dock en envis rackare och vill inte släppa taget alls. Massor av rök, en viss bitterhet och rätt så mycket ek. Efter en stund framträder lite gröna toner, blekselleri och anisfrön, nästan åt lakritshållet. Klingar av på mentholtoner precis som sin föregångare.

Destilleriets tasting notes säger att det ska vara massor av chili i doft och smak men den hittar jag inte.
Däremot kan jag tycka att den blir ganska medicinal och rätt lik en fatstark Laphroaig när man har provat den ett tag.

Helt klart en god whisky om man är lätt insnöad på rökiga drams som jag är. Dock tänkte jag mig mer kropp och en svulstigare munkänsla.

Man kan diskutera om 1499:- är skäligt för denna whisky. Det tycker jag nog inte. Däremot är det en ganska trevlig dram och troligtvis det bästa som Ardbeg släppt ifrån sig på ett bra tag.

(Besökt 1 077 gånger, 1 besök i dag.)