Jag är säkerligen sist av alla att skriva om de här två men här kommer i alla fall mina reflektioner på Ardbegs senaste släpp, dels yngligen Wee Beastie på endast 5 år och dels Blaaack CR.

Ardbeg Wee Beastie 5yo

En ny Core Range Ardbeg. Ja, de kommer ju inte för ofta och varför skulle det inte funka bra att släppa en ung och kaxig begge?

Mickey Heads säger följande om Wee Beastie:

“Ardbeg Wee Beastie is an extraordinary dram. As our youngest matured whisky, it clearly shows the special characteristics of our stills – an ultimately good little beast!”

Såklart han gör, han är ju fortfarande destillerichef, i alla fall ett tag till. Pensionen är deklarerad till senare i år. Där är ju ett jobb man gärna hade haft. Jag hade troligen börjat med att samla marknadsavdelningen och förbjuda vad det än är de röker på när nya släpp klubbas och gå tillbaka till det traditionella tänket kring Ardbeg. Men det är en annan historia 😉

47,4%

Doft:
Ung och lite medicinal rökdoft. Drar snarare åt ung Caol Ila än Ardbeg. Grillköttig och svulstig. Charkuterier med en grön/vegetativ ton och massor av härlig islayrök.

Smak:
Fortsätter i samma stil med en sötrökig munkänsla, köttiga toner, pepprig och örtig. Ganska diskret oljighet/fyllighet och eftersmaken hade gärna fått vara bra mycket längre. Känns som den försvinner ganska fort även om helheten smakar bra.

Tänk en blandning av Lagavulin 8 yo, Caol Ila 12 yo och Ardbeg Ten med en väldigt kort eftersmak, så är vi nära sanningen.


Ardbeg Blaaack Committee Release

Årets hittepåsläpp lämnar ju inget till slumpen. Lika galen profilering som vanligt, kanske till och med snäppet värre. Varje år blir man förvånad över vald profilering, eller kanske inte…inte nu längre. Det har gått överstyr för länge sen. Nåväl, vi går inte ens in på det spåret utan provar istället innehållet i flaskan.

50,7%

Doft:
Inbunden till en början med en ekig ton som inte bådar gott alls. Efter ett tag i glaset kommer hintar av apelsinfruktig rök och vinös nyek.
Nope, inte min kopp te på doften. Tyvärr har jag magiskt svårt för whiskies med mycket nyekstoner.

Smak:
Ekigheten fortsätter att dominera. Även denna Ardbeg är pepprig men med en druvig/bärig beska som inte alls fungerar för mig. Apelsintonen hänger i och får sällskap av körsbär och mer ek som pajar helheten ännu mer. Nej, det blir absolut ingen flaska av denna. Pinot Noirfat är ingen bra idé Ardbeg, i alla fall inte för min smak.

(Besökt 808 gånger, 1 besök i dag.)