En egen Caol Ila? Jajjemen, det är klart vi ska ha det. Sagt och gjort, kamrat Wettervik och jag buteljerade en rolig Caol Ila på 11 år och på styva volymen 61,6%. Just den här rättframma och lite bråkiga bourbonstilen gillar vi båda och Caol Ila tillhör dessutom bägges favoritdestillat. Mycket gott har kommit härifrån och lågvattenmärkena är förvånansvärt lätträknade. Trots att det är en stor fabrik som skeppar spriten i tankbil för fatfyllning och lagring på fastlandet. Trots att man producerar otroliga mängder. Trots det så är det ett sjukt bra destillat. Oftast tycker jag att bourbonlagrad Caol Ila har en väldigt mycket ”rakare” och mer distinkt rök än många av grannarna på ön. Citrus finns alltid närvarande och för mig är detta destillat väldigt spännande även i unga år, även om lite ålder brukar göra underverk.

Doft:
Rejäl rökpuff, citronzest, shortbread och en grön/vegetativ ton. Lite lakrits. Lite inbunden på doften, inte sluten men lätt inbunden. Blommar garanterat ut efter en stund i glaset med lite luft.

Smak:
Härligt pepprig med massor av  sötrökiga toner, mer citrus, mer lakrits (den söta varianten) och ett chilisting långt bak. Maltig munkänsla, shortbread finns kvar och samsas nu också med citrondriven ekvanilj och härlig ren rök, utan direkta torvinslag. Eftersmaken är extremt fyllig, har en härlig sötma och varar en evighet.

Inte en Caol Ila för Speysidekonnässören kanske men likväl en riktigt bra dram om du gillar din Islaymalt.

Kamrat Wettervik har ett uttryck för liknande smakupplevelser. ”Hårig”. Och även om man fattar precis vad han menar med beskrivningen och att denna lätt skulle kunna kvala in på just ”hårig” så tycker jag nog att den inte är det. Här finns mycket smak att hämta, den kommer att vinna på lite vatten och lite luft, får testa det vid ett senare tillfälle.

Däremot brukar man ju också säga att ”det var inga ben i den här”…men jo, det är det faktiskt…till och med på etiketten. Och ”Dead fish”? Ja, det är en helt annan historia det. Den tar vi en annan gång. 🙂

Provningsglas: Glencairn Copita

(Besökt 384 gånger, 1 besök i dag.)