Caol Ila är ett destilleri som nästintill aldrig gör mig besviken. Självklart finns undantag men för det mesta är det väldigt bra sprit. Denna buteljering från WM Cadenhead är inget undantag. Caol Ila är också det destilleri som har mest bredd i sig när det gäller Islay tycker jag. När whiskyn kommer upp i ålder kan den smaka väldigt olika. Efter en upprustning för ett par år sedan dubblade ägaren Diageo kapaciteten till nästan 6,5 miljoner liter per år. Det mesta hamnar i blends så klart även om mycket tyder på att vi kommer få se mer single malt från Caol Ila i framtiden.

46%

Doft:
Härligt fruktrökig med mycket äpplen, tropisk frukt och en liten touch av eucalyptus. Efter ett tag framträder även citrustoner. En mjuk och inlindad rökighet som tilltalar mig oerhört.

Smak:
Fruktpaletten fortsätter och förutom äpplen finns det en hint av citronskal. Röken breder ut sig fint utan att ta över för mycket och mot slutet mynnar smaken ut i en vaniljstinn sockerkaka med lätt kryddig finish. Eftersmaken är lång och angenäm.

Wow! Riktigt trevlig dram! Äldre Caol Ila brukar som sagt vara bra grejer och denna klockar in på en hög notering i protokollet. En solklar favorit!

(Besökt 62 gånger, 1 besök i dag.)