Den 2 september 2016 släpps Laphroaig Lore på Systembolaget. Artikelnr kommer att vara 40431-01 och flaskan kommer att kosta 899:-

Bakgrundsinfo från tillverkaren:

“Den rikaste av dom rika”

För att fira en historia med över 200 år av whiskytillverkning tillkännager Laphroaig den efterlängtade lanseringen av Laphroaig Lore – deras rikaste single-malt whisky någonsin. Laphroaig Lore lanseras på Systembolaget den 2 september 2016.

Lore
Traditioner och kunskap om ett ämne eller inom en viss grupp, traditionellt sprids dessa berättelser muntligen från person till person.

Som namnet antyder är det nya uttrycket inspirerat av traditioner och berättelser som gått i arv från generation till generation på Laphroaigs destilleri.

Legenden säger att Laphroaig Lore går så långt tillbaka som till 1800-talet när bröderna Alexander och Donald Johnston uppfann och tog fram ett recept på en exceptionellt rik single-malt på den avlägsna skotska ön Islay. Över de kommande två århundradena fördes hemligheten bakom tillverkningen vidare från mästare till mästare som var och en har tillfört sin unika vision och smak men alltid varit trogen den rika, runda torvkaraktären för vilken Laphroaig är känd och älskad.

Idag vilar detta arv i händerna på nuvarande destilleri-mästare John Campbell. Med det bästa från en uppsättning av fattyper som inkluderar Bourbon och Oloroso kommenterar Campell resultatet som följande: ”Resultatet är enastående. Det är ett typexempel på vad man förväntar sig från en icke kylfiltrerad single malt whisky. Ett mer naturligt rått uttryck där doftämnena kommer till sin fulla rätt med noter av havsmineraler, rök, kola, vanilj och nötter – exceptionellt rik med torv, bitig chilismak och en torr och söt eftersmak. Med en utsökt balans är Laphroaig Lore berättelsen om Laphroaig själv”.


Det låter ju bra även om vi vet att det är ett hopkok från marknadsavdelningen som ska tas med en nypa salt och en dos humor (torr OCH söt eftersmak, kom igen….). Vi har en NAS (no age statement) framför oss som omges av en lite mystisk historia från förr. Även om John Campbell har avslöjat vilka åldrar och typ av fat han använde i mixen (se intervju av Whisky Tower här) så vet vi inte hur stor del av varje ålder som ingick.  Dessutom är Lore lanserad för att i viss mån ersätta den utgående 18-åringen som nog får sägas vara en av de mest prisvärda 18-åringar när det begav sig för sina 799:-/flaska.

Dags att prova!

48%

Doft:
Medicinal men fruktig, mandel, vanilj , jodopax/tcp. En ganska sötdriven och murrig doft med hintar av eldat trä och aska. Man känner igen husstilen väl även om doften är lite ung och oborstad i kanterna. Mycket ektoner bitvis.

Smak:
Lore levererar en bra och fyllig munkänsla, lite krutrök, lätt ekighet och vaniljdrömmar. Samtidigt är den sötrökig insmickrande med ett värmande mellanregister. Känns ung i strukturen och har en lite diskret kropp men det stör inte nämnvärt. Kryddig finish som ligger kvar hyggligt länge.

En trevlig dram om än något överprisad. 899:- känns i mesta laget och jag skulle säga att Lore hade varit prisvärd om den kostat 600:- istället för nästan 900:-
I vilket fall så är det en god dram, den fyller kanske inte 18-åringens skor helt men det ska man nog inte förvänta sig av en NAS-buteljering heller, även om det enligt destillerichefens utsago är så gammal Laphroaig som 21 år i denna buteljering.

 

(Besökt 1 476 gånger, 1 besök i dag.)