Dags igen för sverigesläppet av  Springbanks Local Barley, alltid eftertraktade flaskor och detta året var absolut inget undantag. 960 flaskor såldes på vad som upplevdes som två sekunder. Mina smaknoteringar nedan.

Säljstart: Torsdag 13 april 2023, webblansering
Pris: 1 370 kr
Alkoholhalt: 55,1%
Typ: Campbeltown Single Malt Scotch Whisky
Buteljerad: December 2022
Destillerad: Maj 2011
Ålder: 11 YO
Fat: Sherryfat (55%), Bourbonfat (35%), Romfat (10%)
Råvara: Egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm
Typ av korn: Belgravia från Glencraigs Farm på Kintyre-halvön.
Vatten: Crosshill Loch
Jäsning: 72–110 timmar
Destillation: Två och en halv destillation
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen
Antal flaskor totalt: 15 000 flaskor
Antal flaskor till Sverige: 960 flaskor

Text från importören:
Serien Local Barley produceras av korn som odlats av lokala farmare runt Campbeltown och på Kintyrehalvön. Till årets buteljering har man hämtat kornet från Glencraig Farm där David Young odlar ekologiska grödor en knapp mil utanför staden. Spriten har sedan lagrats på tre fattyper, sherry, bourbon och rom för att sedan buteljerats vid 55,1 %.

Doft:
Väldigt mycket Springbank, massor av gröna äpplen, citrusfrukt och en hint exotisk frukt. Väldigt lätt rökighet.

Smak:
Fräsch citrus med gröna toner av mint och örtighet, honung och malt.  Lättare i stilen än föregående år, i alla fall vad jag minns. Eftersmaken är fruktdriven med en liten touch rök, spannmål och en skön vegetativ och lite kartig finish. Viss kryddighet. Välgjort som alltid och en balanserad smakbild.

Provningsglas: Glencairn Copita

(Besökt 241 gånger, 1 besök i dag.)