Benromach har det provats en del på sistone och det är i mitt tycke en välgjord Speyside med fin fruktighet. När man då ges möjligheten att prova en 40-åring i fatstyrka så blir det ju nästan julafton för en whiskytok som en annan. Jag har tidigare provat 45-åringen, en väldigt trevlig dram, läs mer om det på denna länken >>.

Text från importören:
Benromachs 40-åring är närmaste ett museiföremål. Den består av några av de sista faten med whisky från tiden före nedläggningen 1983. Det är en whisky som tar oss till ett Benromach som inte längre finns, en tidskapsel från en tid när allt var annorlunda. Att smaka på den här dyrgripen är som att resa tillbaka i tiden och till ett Speyside som försvunnit.

Säljstart: Torsdag 24 november, webblansering
Art.nr: 41296
Pris: 18 499 kr
Alkoholhalt: 57,6%
Destillerad: Anges ej, men åldersangivelsen innebär 1982 eller tidigare
Ålder: 40 år
Fat: 100 % Sherryfat
Totalt antal: 1132 flaskor
Antal till Sverige: 12 flaskor

Doft:
Härligt kryddig med apelsinmarmelad, en liten nötighet, typ nougatine, oxiderade sherrytoner och lite valnöt. Den ”kokta” mörka citrusen är framträdande och drar mot curd, marmelad och syltade skal.

Smak:
Kryddigt sherrybett, äppelpaj utan kanel, mörk frukt, mer inkokt citrus, ingefära och mörk choklad. Eftersmaken är väldigt lång och nästan lite eldigt kryddig men med en skön fruktighet. En viss ekbitterhet finns men den är extremt försiktig.

Det här var riktigt gott! Vilken whisky! Om inte prislappen avskräcker så är detta en väldigt god flaska att ha i samlingen.

 

(Besökt 289 gånger, 1 besök i dag.)