Som alla vet vid det här laget så brinner jag lite extra för Caol Ila, ett destillat som jag väldigt sällan, om ens någon gång, blir besviken på. Den största fabriken på Islay som sprutar ut rökwhisky i mängder, framförallt till Johnnie Walker, levererar både som ung och gammal, på bourbonfat och på sherry.

Här har vi en Caol Ila från 1984, American Hogshead Cask No. 3122, i Gordon & MacPhails serie ”Connoisseurs Choice”. 38 år gammal och den klockar in på 53,3%. Släpps på Systembolagets webbsläpp i morgon 11 april 2024 till priset 19339:-. 12 flaskor kommer till Sverige totalt.

Doft:
Massor av härlig exotisk frukt, täckt av ett ganska tjockt lager rök, vilket är imponerande efter 38 år på fat. Ek-kryddig ananas, papaya, vanilj och något som för min tanke till pärondestillat. Spännande.

Smak:
Citrustung rök, ekbett, mynta och ingefära. Inte alls lika exotisk som på doften, mer citrusdriven med en distinkt och nästan lite nötig rökighet. Oerhört fräsch i smaken, känns ingenstans som 38 år gammal. Pigg och vital och väldigt god. En whisky helt i min smak.

(Besökt 163 gånger, 1 besök i dag.)