Det är sannerligen inte varje dag som man får smaka gammal härlig Port Ellen. Det mytomspunna destilleriet som stängde 1983 men som nu har återuppstått och börjat destillera igen. Här har vi en riktig raritet från Gordon & MacPhail, som väl numera tillhör de få som fortfarande kan presentera whisky i denna klassen.

Whiskyn kommer från ett Refill Sherry Butt på 42 år som lades på fat den 28 januari 1981. Styrkan är som vanligt med G&M imponerande efter så lång tid, 52,5%. Totalt blev det 181 flaskor och en enda flaska kommer till Systembolagets webbsläpp imorgon den 11 april 2024. Till det allt annat än facila priset av 129 950 riksdaler ska tilläggas. Inte billigt alls men det struntar vi i nu, let´s taste!

Doft:
Otroligt stor doft med distinkta sherrytoner, muscavadosocker, kanderade apelsiner, dadlar, choklad, ekig vanilj och en kavalkad av kryddor. Brända mandlar, mörk fudge och en liten hint av menthol. Väldigt angenäm på nosen.

Smak:
En rökig fruktbomb med karamelliserade äpplen i förarsätet, torr och kryddig, mandel/körsbär, mer mörk choklad och fudge och såklart sherry, den oxiderade starkvinstonen som integrerar väldigt bra med det rökiga destillatet. Eftersmaken är milslång, kryddig och mentholrökig.

Riktigt gammal och underbar Islay, en helt makalöst trevlig dram. Nu har jag dessvärre inte 130k som ligger och skräpar men OM jag hade haft det så hade det inte gjort ont med denna flaska i hyllan.

Provningsglas: Glencairn Copita

(Besökt 117 gånger, 1 besök i dag.)