Den 24 augusti släpps Glen Grant 1959 Mr George Legacy Third Edition 1st Fill Sherry på Systembolaget med den aningen styva prislappen som klockar in strax under 85 000 kronor. Whiskyn är destillerad oktober 1959 och buteljerad november 2022 och är således 63 år gammal. En högst anmärkningsvärd ålder på en whisky, men inte något konstigt när det gäller Gordon & MacPhail, mästarna på gammal sprit.

Denna speciella utgåva från Gordon & MacPhail skapades för att hylla George Urquharts liv och gärning – Mr George, som han kallades bland dem som stod honom närmast.

George Urquharts banbrytande insatser inom whiskyns värld gjorde honom till en sann pionjär, så mycket att den framstående whiskyförfattaren Charlie MacLean kallade honom ‘the father of single malt’. Connoisseurs Choice-serien lanserades av George 1968. Serien skapades enligt utsago för att maltwhiskydestillerier som huvudsakligen var avsedda för blendedindustrin skulle få en egen identitet. Dit hörde också George’s personliga favorit, Glen Grant.

Glen Grant 1959 är den tredje upplagan i Legacy-serien och den har legat 63 år på ett First fill Sherry Butt med nummer #3665. Återigen visar G&M att det går att långlagra whisky. Styrkan är på hela 56,5%, vilklet är väldigt högt efter 63 år på fat.

Säljstart: 24 augusti 2023
Pris: 84 669 kr
Alkoholhalt: 56,5%
Buteljerad: november 2022
Destillerad: oktober 1959
Ålder: 63 YO
Fat: First fill Sherry Butt
Fatnummer: 3665
Antal flaskor totalt: 368 flaskor

Doft
Mjuk ekdoft med hintar av muscavadosocker, russin, mynta, mörk choklad och något som drar mot exotisk frukt, kanske ananas/mango. Efter ett tag i glaset kommer hela stenfruktspaletten fram och bjuder på aprikoser, nektariner och persikor, till och med plommon på ett hörn. Det finns en vaxighet i doften som jag brukar förknippa med Clynelish som är otroligt angenäm. Doften är pigg och fräsch, väldigt vital.

Smak
Stram munkänsla med massor av kryddighet, vitpeppar, röda frukter och bär, mer exotiskt och absolut mer choklad/kakao. Syltade apelsinskal med kanel, tydlig menthol och en lite citrusstinn syrlighet mot slutet. Så burdus men samtidigt så finstämd. Finishen klingar av på en pepprig citruston med svag sherry i bakgrunden. Otroligt gott!

Vilken whisky! Doft och smak vittnar ingenstans om att detta är 63 år gammal sprit! Allt är så piggt, så fräscht, busigt och bitvis kryddigt. Det finns inga trötta bitar alls och helhetsintrycket är överväldigande. En makalös dram helt klart.

Provningsglas: Glencairn Copita

(Besökt 320 gånger, 1 besök i dag.)