Tamdhu distillery – en ädel juvel i hjärtat av Speyside.

Historien om Tamdhu sträcker sig tillbaka till 1896, då det grundades med en vision om att producera den finaste skotska whiskyn. Det första fatet fylldes efterföljande år och sedan följde en turbulent tid där destilleriet bland annat stängde ett par år i början av 1900-talet och även lades i malpåse mellan 1928-1948. I modernare tid tuffade produktionen på och whiskyn användes mestadels till blendedindustrin där den var en komponent i märken som Famous Grouse och Cutty Sark. I dag ägs Tamdhu av Ian Macleod Distillers och mer av whiskyn släpps som single malt, snarare än att bara vara en komponent i olika blends. Husstilen kännetecknas av dess runda och fylliga karaktär med nyanser av torkad frukt, honung, vanilj och kryddor.

Denna buteljering släpps på Systembolaget den 26/10 2023 och den är buteljerad av Gordon & MacPhail vid en ålder av 50 år. Återigen imponerar G&M med sitt enorma lager av gammal whisky.

Destillerad: 21 juli 1972
Buteljerad: 10 november 2022
Styrka: 47,7%
Fat: Refill American Hogshead, fatnummer 3430
Antal flaskor: 143
Pris: 69 110:-

Doft:
Fruktdriven och väldigt angenäm doft med gula äpplen, inkokta päron med kolasås, mörk choklad och kanderade plommon. Ingenting i doften avslöjar 50 år på fat, det är piggt och balanserat. En hint av gammalt läder framträder efter en tid i glaset.

Smak:
En explosion av fint pepprad fruktkompott, med både ovan nämnda äpplen men också en stramare citruskaraktär. Choklad och kola spelar en dov andrafiol i smaken och är mycket mer finstämda. Lång och behaglig eftersmak som klingar av på en not av torrt oxiderat vin.

Som så många gånger med Gordon & MacPhails buteljeringar så är detta också en otroligt god dram. De kan konsten att lagra whisky länge bäst av alla.

 

 

(Besökt 100 gånger, 1 besök i dag.)