Benromach är Gordon & MacPhails eget destilleri i Forres, Speyside. Det köptes 1993 efter att ha varit stängt i 10 år. Destilleriet har kapacitet till 700 000 liter per år och här görs både orökt och rökig whisky. Som jag har skrivit om tidigare så har jag vid ett antal tillfällen besökt destilleriet och det är alltid ett väldigt trevligt besök i sann G&M-anda där hantverk och tradition står i fokus. Det måste ju såklart vara extra roligt att plocka fram ännu en juvel ur sitt stora lager, denna gång på 39 år, när man numera själva äger destilleriet.

Denna buteljering håller otroliga 60,1% efter 39 år på två olika typer av fat.

Destillerad:
 30 november 1982
Buteljerad: 30 september 2022
Styrka: 60,1%
Fat: Sherry Cask ‐ 19 år, Burgundy Cask ‐ 20 år
Antal flaskor: 202
Pris: 25 995:-

Doft:
Oj, det här var verkligen ”right up my alley”! Massor av torkad frukt, mörk kola (sådan man kokar själv runt jul som fastnar överallt), bärmarmelad, muscavadosocker och djupa sherrytoner.

Smak:
Torr sherry med bra bett, den är kryddig och stram men också otroligt insmickrande med massor av sherry, råsockerglacerade äpplen, sötlakrits och mörk choklad. Alkoholhalten på styva 60,1% bär alla smaker på ett balanserat sätt och jag tycker inte att den behöver vatten. Eftersmaken ligger kvar väldigt länge.

En riktigt bra Benromach, det är exakt den här smakprofilen jag tänker på när man pratar om ”en riktig god whisky en kulen kväll framför brasan”.  En av årets bästa!

(Besökt 89 gånger, 1 besök i dag.)