Ardbegs nya skapelse kommer troligtvis se dagens ljus till Islayfestivalen i maj i år 2016.
Dark Cove är namnet och buteljeringen kommer att hålla 46,5% enligt utsago. Här har man använt sherryfat, jag ska dock låta det vara osagt om det endast är sherryfat, och marknadsföringen riktas lite mot mörkare och murrigare toner som det var förr.

Detta är dock deras så kallade Committee Release, en starkare variant på 55% som kommer till Systembolaget den 31 mars. 1300 flaskor släpps och priset kommer att vara 899:-

Vi är ju inte direkt bortskämda med riktigt bra Ardbegsläpp de senaste åren även om jag måste säga att Supernova-släppen brukar tilltala mig. Perpetuum Distillery Release som kom förra året var också helt ok. Däremot har jag en aning svårt för whisky som marknadsförs med färgen som argument, även om detta blir allt vanligare.

55%

Doft:
Ganska kraftig ek som dock känns relativt snäll ändå, kaffebönor, kola, svartpeppar och kakao. Trevlig på doften. Rökigheten finns där och drar faktiskt lite åt charkhållet, något jag vanligtvis hittar i Port Charlotte och Octomore.  Kanderade apelsinskal efter ett tag i glaset. Allt vävs ihop med en underliggande matta av Ardbegs trevliga rökighet. Lite läder på slutet.

Smak:
Sulfurtoner direkt, det gillar jag. Lätt krutrök, mer kaffe, en ganska balanserad ekighet och en rätt stor munkänsla. Eftersmaken är lång och eldig med bra pepprighet. På det hela taget känns whiskyn ganska ung men det döljs bra av sulfurtonen och rökigheten. Den klingar ut på en söt och ganska så intensiv rökton som återigen drar åt charkuterier.

Helt klart bättre än förväntat även om där finns en del unga kantigheter. Mycket nyek brukar störa mig men här tycker jag eken spelar en rätt så skön roll.
Den är inte i närheten utav gammal Ardbeg och dess fantastiska smaker men för 899:- tycker jag att det ändå är en prisvärd whisky som de flesta kommer att gilla. Jag sticker ut hakan och säger att Ardbeg Dark Cove är bra mycket bättre än Uigeadail. I alla fall i min mun.

(Besökt 288 gånger, 1 besök i dag.)