Dags att prova senaste tidens snackis inom whiskyvärlden. Två stycken Bruichladdich Single Casks från Svenska Eldvatten, en styv bourbontunna och en svulstig sherrytunna. Flaskorna sålde slut i en rasande fart på Systembolaget och hyllningskören har inte låtit vänta på sig.

Det brukar vara bra grejer från grabbarna på Svenska Eldvatten, Peter och Tommy verkar ha ett sjätte sinne när det gäller att sniffa rätt på bra fat. Med det sagt så kastar jag mig på dessa bägge releaser som kostade 1295:-/st när de släpptes 4 februari 2016.

SE Bruich
Bild: Svenska Eldvatten      Etiketter: Petri Jäsperi

Svenska Eldvatten Bruichladdich 2006 (9 år)

Fresh Sherry Cask no. 511
60,2%

Doft:
En stilstudie i tung sherry. Fikon och russin väller fram och strax bakom kommer mörk choklad och sherryek. Lite arrakstoner efter ett tag. Som Aberlours A´bunadh, fast mer balanserat och enligt mig, med en godare doft. En liten intressant sak hände när jag hällde i en droppe vatten. Doften blir blommig och får en extremt tydlig ton av blekselleri. Helt klart en twist 🙂

Smak:
Stram men välbalanserad. Svulstigt kryddig med massor av vanilj, inlagda plommon, päronkompott, muscavadosocker och mer russin. Gott som bara den!
Eftersmaken varar ungefär en kvart och rider på en våg av kanderad apelsin och russin. Old school sherry, riktigt bra presenterat.

Svenska Eldvatten Bruichladdich 2004 (11 år)

Fresh Bourbon Cask no. 1407
59,2%

Doft:
Wow, vilken häftig doft. En blandning av ek, mandel, menthol och lätt citrus. Tankarna far iväg direkt mot äldre Brora, något jag får säga är ovanligt i en 11-årig Laddie.
Efter ett tag i glaset kommer frukten. Min matlagningshjärna får det till flamberad ananas med vaniljstång och chili. Tropisk frukt, svår att definiera. En riktigt trevlig doft är det i alla fall.

Smak:
En härlig fruktmatta möter gommen först. Söt och fyllig munkänsla, massor av citrustoner, speciellt apelsinskal. Eftersmaken är lång och värmande och trots sin härliga upplevda sötma så klingar den ut i en torr finish. Det här är bra, alla dagar i veckan!

Som jag trodde så presenterar Eldvatten här två riktigt bra tunnor av Bruichladdich. Hatten av för det!

Jag tycker att single cask-släpp oftast är väldigt trevligt. Man får en lite speciell inblick i en liten del av destilleriet, långt bort från de tillrättalagda standardbuteljeringarna.

Nackdelen med single cask är väl tyvärr att de blir så få flaskor, så när man hittar något man verkligen gillar så är det nästintill omöjligt att få tag på mer. Fast det är väl en del av tjusningen kanske.

(Besökt 607 gånger, 1 besök i dag.)