Supernova, som släpptes första gången 2009, är rökt till över 100 ppm och är den rökigaste whiskyn från Ardbeg. Åsikterna om att röka malten så hårt går isär, vissa tycker det blir fantastiskt, andra är mer tveksamma. Ardbeg lyckas dock att hålla ihop smakerna mycket bra.

Jag har provat rökmonstret som visar sig vara en riktig höjdare!

Ardbeg Supernova 2014

55%

Doft:
En svulstig rök , precis som förväntat. Underliggande frukter såsom äpple, päron och diskret citrus framträder efter en stund. Allt väl dolt bakom en rejäl rökmatta. Lite vegetativ men också med de oftast förekommande charktonerna som jag förknippar med whisky vid denna ppm.
En angenäm doft för oss peat freaks, helt klart!

Smak:
Kraftfull och kryddig. Röken kommer efter en liten stund och samsas med mörk choklad, lätt bitterhet, lite lakrits och en skön myntafinish som annars brukar dyka upp i äldre rökwhisky.
Whiskyn formligen exploderar av sötma, rök och en väl balanserad kryddlakrits. Det här är gott!

Sammanfattning:
Många rynkar på näsan åt så här hårt rökt whisky. Vissa kallar det ett marknadsföringsgrepp medan vissa höjer den till skyarna. Det här är bra. Det här är riktigt bra. Det finns inte den bombastiska syran som annan extremrök från Islay producerar, det är välbalanserat och faktiskt till och med riktigt njutbart.

Eftersmaken är extremt lång och när man efter tre till fyra minuter sitter och smackar med munnen och känner den rena Ardbegröken kan man inte annat än att lyfta på hatten och gratulera.

Med en del mediokra släpp i bagaget på senare tid så tycker jag Ardbeg har lyckats bra denna gång.
Frågan om whiskyn är prisvärd med sina 1499:- låter jag någon annan besvara. Jag kommer i alla fall att köpa en flaska när den släpps.

//Fredrik

(Besökt 283 gånger, 1 besök i dag.)