Caol Ila 2005 Connoisseurs Choice Hermitage Finish

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40608-01
Pris: 1 153 kr
Alkoholhalt: 45%
Destillerad: Måndag 14 mars 2005
Buteljerad: Tisdag 26 mars 2019
Batch: 19/013
Ålder: 14 år
Fat: First- och Refill Bourbon Barrels samt 1 års finish i Hermitagefat. Batch 19/103.
Total antal flaskor: 3 708 fl
Antal flaskor till Sverige: 120 fl.

Text från leverantören:
”Av Rhônedalens viner brukar Hermitage lyftas fram som den allra främsta appellationen. Här odlas syrahdruvor som blir till några av världens mest exklusiva röda viner.

Sådant här gillar såklart våra vänner på Gordon & MacPhail som ju har sina rötter i både whisky- och vinhandel.

Nu har de buteljerat en 14-årig Caol Ila som de, efter 13 år på bourbonfat, låtit slutlagra på Hermitagefat. Resultatet är en fruktig, vinös rökwhisky i högsta divisionen.”


Caol Ila Hermitage har jag provat innan och det brukar vara trevligt. Vinfatsfinish kan annars ”go either way” i min mun…ibland funkar det verkligen inte alls. Men let´s dig in…

Doft:
Vinös och bärdriven, röda vinbär, körsbär och hallon. Citrus i bakgrunden, en dov ton som lyfts fram efter en stund i glaset. Röken mullrar långt bakom fruktigheten.

Smak:
Där kom Caol Ilans kraftfulla rök fram som en ångvält. Svulstig men fortfarande fruktig/bärig, nu med en massa citrus. Kryddig ekvanilj mot slutet. Lätt aniston i eftersmaken tillsammans med lite ekbeska. Det här är elegant samtidigt som det är skitigt. Lite som att sotaren kommer klädd i frack. Ursäkta metaforen men jag hoppas ni förstår vad jag menar.

Gott, lite annorlunda och riktigt spännande. Hade man fått önska så hade jag föredragit denna vid kanske 52-54% för smakens helhet. I övrigt inte mycket att klaga på.

(Besökt 528 gånger, 1 besök i dag.)