Tre nya från Benromach. Ett speciellt destilleri för mig då jag hade den stora äran att bli tilldelad Gordon & MacPhail Scholarship på SWF:s convent 2012. Detta innebar bland annat att få vara med och jobba och lära sig på just Benromach. En oförglömlig resa med massa roligheter. Mer om den läser du här >>>

Denna gången är det en 15-åring, en Sassicaia Wood Finish och en Cask Strength från 2008 som släpps.

Text från leverantören:
Benromach är en udda fågel bland Speysides destillerier. Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det just Benromach. Ambitionen är att göra whisky som den gjordes på 1950-talet.

Man använder sig av gammaldags kornsorter och malten röks lite hårdare än hos de flesta granndestillerierna. I washbacks av sibirisk lärk får jästen gott om tid att jobba; minst tre dygn, ibland upp till det dubbla, långt in i den smakgivande mjölksyraprocessen. Destillationen är långsam och whiskyn lagras uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn som blir mer esterrik, fruktigare och får med sig gott om rökfenoler. Dessutom får whiskyn en kraftfull smakboost av aktiva förstagångsfat.

Men Benromach är inte bara ett destilleri som gör ”old school whisky”. De var tidigt ute, faktiskt först av alla skotska destillerier, med att få en whisky eko-klassad av ”Soil Association”. De är också föredömligt aktiva i sitt fatarbete, ingen annan producent håller t.ex en lika strikt linje när det gäller buteljering på förstagångsfat. Sedan Gordon & MacPhail återinvigde Benromach den 15 oktober 1998 har aldrig någon whisky buteljerats på refills. Denna fatpolicy styrs av ambitionen att återskapa en klassisk Speysidewhisky. Refill-fyllda fat är till allra största delen en följd av modern whiskytillverkning, vilket man knappast kan säga att Benromach ägnar sig åt.


BENROMACH 15 Y0, 43%

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering
Artnr: 40601-01
Pris: 899 kr
Alkoholhalt: 43%
Ålder: 15 år
Fat: 9 års lagring på first fill Bourbonfat (80%) och first fill Oloroso Sherryfat (20%). Faten gifts sedan ihop och lagras ytterligare 6 år i first fill Oloroso Sherryfat.
Antal flaskor till Sverige: 660 flaskor

Doft:
Ekvinös och sherrystram. Syltad citrus, lite menthol och nygräddad äppelpaj, fast utan kaneltonen. Jag tänker dessertvin på doften, fruktig med inslag av exotisk kryddighet och med kakaonoter på slutet.

Smak:
Massor av frukt, plommon, persika, päron. Lena honungstoner men ändå en väldigt välbalanserad kryddighet. Mycket god eftersmak som ligger kvar länge och hintar mot choklad och rostat bröd på slutet.

Överraskande smakrik med många lager. Kul buteljering och riktigt god som en ”sittaochsippapåframförbrasan”-dram.


BENROMACH SASSICAIA WOOD FINISH 2011, 45%

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering
Artnr: 40607-01
Pris: 719 kr
Alkoholhalt: 45%
Destillerad: 2011
Buteljerad: 2019
Fat: 6 år på first fill Bourbon-fat samt 24 månader på rödvinsfat från Sassicaia
Totalt antal flaskor: 7 026 flaskor
Antal flaskor till Sverige: 120 flaskor

Doft:
Lite inbunden på doften. Vinös och lite småblyg även om det röda vinet ger sig väl tillkänna. Röda bär, speciellt vinbär får jag en ton av.

Smak:
Betydligt kaxigare i smaken än på doften. Pepprig med lite muskot, vanilj, kryddig äppelkompott och lite fudge.

Svårare smakbild för mig. Den spretar lite och har en ekton jag har svårt för, troligen från vinfaten.


BENROMACH CASK STRENGTH VINTAGE 2008 BATCH 1, 57,9%

Säljstart: Fredag 6 september, utvalda butiker + webblager
Artnr: 40612-01
Pris: 849 kr
Alkoholhalt: 57,9%
Destillerad: 2008
Buteljerad: 2019
Fat: First fill Bourbon-fat och first fill Sherry-fat
Antal flaskor till Sverige: 444 flaskor

Doft:
Styva bourbontoner, ren vanilj, cocos, shortbread och en fruktig matta av äpplen, aprikoser och något exotiskt, kanske mango. Sherryinfluenserna spelar andrafiol. Lite läder efter ett tag i glaset.

Smak:
Oj, det här var gott. Massor av frukt, lätt rökighet, liten liten ton av krut, en blandning av kryddor jag inte kan bena ut riktigt. Lite citrus men mest mogen frukt med mycket inslag av exotiska toner. Massiva kryddnoter på slutet, behagligt lång eftersmak som lämnar med uppmaningen att ta en till.

Solklart linans vinnare. En riktigt god whisky till ett helt ok pris.

Slutkläm:
Benromach levererar absolut. Den riktigt mumsiga 15-åringen hade en överraskande smakbild och Cask Strength 2008 är faktiskt ohyggligt trevlig, jag skulle säga att den till och med är prisvärd. Dock blev jag aningens besviken på Sassicaia Wood Finish, den tilltalade inte riktigt min gom.

(Besökt 461 gånger, 1 besök i dag.)