Från Svenska Eldvatten kommer denna pärlan som kanske gissningsvis är en Caol Ila. I alla fall i min mun och med lite slutledningsförmåga. Det är ju ibland lite känsligt det där, när man får namnge eller inte.

Svenska Eldvatten har vi det här laget hunnit bli gamla i gamet och buteljerade nyligen sitt 100:e fat, kul!
Peter Sjögren och Tommy Andersen brukar leverera sjyssta prylar så förväntningarna är i högre toppskiktet när jag nu sätter tänderna i denna rökare från 2008.

Destillerad 29 maj 2008 och buteljerad 22 april 2019. Således 10 år även om det är nära 11. Antal flaskor är 299 enligt etiketten och whiskyn håller 57,7%

Denna whisky släpps den 11 september på Systembolagets beställningssortiment och kommer att kosta 995:-.

Doft:
Distinkt rökighet med lite gröna citrustoner till en början. Sen kommer sherryinfluenserna med kakao, mogen frukt, en diskret russinton som kanske snarare är korintkaka samt lite fikon.
Angenäm doft som klingar av på inkokt apelsin.

Smak:
Till en början stram rök men den övergår snabbt i en söt rökighet. Nougat/choklad, röda bakade äpplen och apelsinkaka a.k.a ”Ambrosia”. Allt uppbackat av en välbalanserad och sötrökig eftersmak som ligger kvar länge. Välkomponerat med en fyllig och oljig munkänsla och en riktigt angenäm finish.

Mycket trevlig! Härlig munkänsla och svulstig oljighet med en massa fruktrökiga accenter. Helt klart värt att ha en flaska i hyllan om du, liksom jag, är svag för rök, fruktsötma och choklad i skön harmoni. Att eftersmaken dessutom är fantastisk gör absolut ingenting.

(Besökt 761 gånger, 1 besök i dag.)