Caol Ila – the Sound of Islay, eller Islays sund på svenska. Uttalas ”col eela” och är beläget ungefär en mile från Port Askaig. Destilleriet är grundat 1846.

Detta destilleri tillhör ett av mina absoluta favoriter. Frågan är bara varför? En stor industridrake med aktivt osexiga byggnader som levererar uppemot 90% av produktionen till blends och skickar allt via tankbil till fastlandet för att mogna.  Inget finns kvar på ön. Istället vilar Lagavulin i lagerhusen vid destilleriet. Synnerligen oskönt behandlad, i alla fall i en whiskynörds ögon. Men…Caol Ila är kameleonten bland all islaywhisky när den får ett antal år på nacken. Kvaliteten på spriten är väldigt hög och den har en udda egenskap av att förändra sig själv väldigt mycket under tiden på fat. Jag har druckit äldre Caol Ila som man inte ens i sin vildaste fantasi skulle kunna ha gissat på att den var från detta destilleri. I 98% av fallen så är whiskyn klanderfri. Så även i detta fall.

Doft:
Oj! Alkoholstark och stickig rök borrar sig fram. Efter ett tag kommer en härlig fruktmatta igenom och röken lugnar sig något. Doften påminner om gasbinda (?!) och som jag nämnt någon gång tidigare, även Jodopax. Detta gamla hästliniment som jag förknippar med äldre Islaywhisky som har en lite kaxig framtoning. Doften är enorm. Kaffe, ekvanilj, lite eukalyptus och en avslutande ton av choklad. Det här är trevligt!

Smak:
Läderaktig, söt rök, mera menthol/eukalyptus, lite lätt ekig och sött fruktig. Vaniljen finns där men även lite gröna toner och en del citrus. Munkänslan är rökig, söt och marmeladig och har ett lätt kryddbett på slutet. Eftersmaken är väl tilltagen och lämnar spår av mogen tropisk frukt, vaniljmatad rök och en avklingande mentholton.

Såhär ska det smaka! En extremt trevlig whisky som jag tycker är riktigt bra.
55,1% klockar denna gigant in på och när den släpptes så har jag för mig att priset låg på runt 5500:-.

Caol Ila 30 yrs hamnar på favoritlistan!

(Besökt 141 gånger, 1 besök i dag.)