Varje år släpper Diageo sina ”annual release” där bland annat dyrgriparna från Port Ellen och Brora ingår. Man släpper också två originalbuteljeringar av Lagavulin, nämligen Distillers Edition och denna 12-åring. Dessa båda tar slut direkt på Systembolaget i Sverige men finns att få tag i lite längre ute i Europa.

Jag har kikat närmare på 12-åringen som kom i slutet på 2015.

56,8%

Doft:
Svulstig, sötrökig och massor av ekvanilj. Lite inbunden till en början men kommer efter ett tag i glaset. Gröna äpplen, lite menthol och mer torvrök. Riktigt härlig doft, påminner om Islay. Jag gillar whisky som tar mig till minnesplatser genom att dofta på ett speciellt vis.

Smak:
Explosiv rökmun och en härlig kryddighet. Citrustoner, lite färsk chili, shortbread, vanilj och menthol. Värmande finish som bjuder på aningens ekbeska och lite lakrits. Välbalanserad smak och en lång och härlig eftersmak.

Det här är gott! Vilken dag som helst. Tillsammans med grannens 10-åriga Cask Strength (Laphroaig) så tillhör denna de mest prisvärda whiskysläppen varje år. Lagavulins 16-åriga standard är ju också väldigt trevlig men denna 12-åring klingar en ton högre på grund av sitt breda smakregister. Kan Diageo fortsätta att presentera denna whisky framöver i en allt mer NAS-dominerad whiskyvärld så ska vi vara glada. Just Lagavulin är ju lite roliga när det gäller NAS (No Age Statement) whisky då man gladeligen släpper ganska gammal whisky utan åldersangivelse.

Som alla vet så har ju Diageo muskler att göra lite som man vill och vi kan hoppas på att de fortsätter att släppa god whisky för hanterbara pengar.

Lagavulin 12 yrs 2015 hamnar i kategorin ”Favoriter” och jag tycker denna är mycket väl värd ett köp.

(Besökt 281 gånger, 1 besök i dag.)