Den 23 mars släpps det två riktiga islayrökare på Systembolaget.  Det är en Laphroaig och en Caol Ila i serien ”Cooper’s Choice” från oberoende buteljeraren The Vintage Malt Whisky Co.

Laphroaig 2005 Hogshead 15 Years Old
(art.nr 40197, kostar 1997:-)
Fatnummer: 800106 (single cask).

Doft:
Klassiska tjärrökig Laphroaig med gräsiga toner möter näsan. Efter ett tag i glaset kommer dofter som drar mot varmt trä, lite som att komma in i bastun efter korvgrillning över öppen vedeld. Doftbilden är klassisk brötig Laffe med mycket rök och tjära men har även fräscha citrustoner i bakgrunden. Angenäm doft!

Smak:
Härligt fruktdrivet rökdestillat. Vaniljkakor på lägerelden. ”Zesty” och smörig munkänsla. Maltiga toner av rågkex. Stor kropp med balanserad sötma och syra.
Eftersmaken är väldigt lång och klingar av på en maltig rökighet. Mycket trevligt Laphroaig!


Caol Ila 2009 Refill Sherry Hogshead 11 Years Old
(art.nr 40916, kostar 898:-)
Fatnummer: 308659 (single cask)

Doft:
Inbunden charkrök, sherrystinna toner med torkad frukt, plum pudding, vaniljsås och russin. Lite tobak efter ett tag i glaset. Öppnar upp sig när den varit upphälld en stund.

Smak:
Stram sherryek i spetsen, murrig fruktkompott och torkade fikon. Smakbilden är sötrökig och lite nötig, dock med ganska torr/stram munkänsla.
Eftersmaken är relativt fräsch med aprikoser, mer rök och sherryfrukt. Väldigt trevligt Caol Ila, gör inte ont att ha i hyllan (eller i glaset).

Bra buteljeringar bägge två, helt i min smak. Kanske prislappen känns aningen styv på Laphroaigen men det är också en rejält god whisky. Caol Ilan är inget att tveka på, den klickas hem den 23/3.

(Besökt 763 gånger, 1 besök i dag.)