Provningsdags! Efter en tids ofrivilligt uppehåll så är jag nu tillbaka med full kraft. Först ut är kommande Springbank 25 yrs som lanseras på webbsläpp den 30 september 2021.

Säljstart: Torsdag 30 september, webblansering kl. 10:00
Artnr: 11170

Pris: 4 988 kr
Alkoholhalt: 46 %
Ursprung: Campbeltown
Buteljerad: Februari 2021

Fat: 70 % Sherryfat, 15 % Bourbonfat och 15 % Romfat
Övrigt: Ej kyltfiltrerad, inga tillsatta färgämnen

Antal flaskor totalt: 1400 flaskor
Antal flaskor till Sverige: 30 flaskor

Text från importören:
Springbank är ett av få destillerier som konsekvent håller fast vid en åldersbestämd core range. I dag är det inte många destillerier som klarar att upprätthålla en sådan, men Springbanks filosofi är att alltid göra som man alltid har gjort. Så istället för att brandskatta sina lager, och leverera yngre whisky i den takt marknaden ropar efter, drar man ner sina volymer och allokerar det man har med strama tyglar. Tack och lov är Sverige en prioriterad marknad och vi får förhållandevis god tilldelning, trots att även vi skulle önska oss betydligt större volymer.

25-åringen är åldermannen i Springbanks flotta, eller flaggskeppet om man så vill. Nu har 2021 års buteljering lämnat Campbeltown. Den här gången fick det bli 1 400 flaskor, som hela världen ska dela på, 30 av dem har gått till Sverige. Gammal Springbank är ofta sensationell whisky. När faten har fått ligga länge i Campbeltowns havsnära klimat kommer den egenmältade malten och den säregna destilleringstekniken allra bäst till sin rätt. Springbanks whisky kan inte kopieras utan är sin alldeles egen förebild. Springbank är en slowstarter som bara blir bättre och bättre ju längre whiskyn får mogna.

Springbank 25 är en whisky i klassisk Springbanksstil. Den har ett stort inslag av sherryfat, men även bourbonfat, och för den eleganta sötmans skull har den också fått en kyss av romfat.


Dåså, let´s dig in!

Doft:
Fruktkompott med toner av ananas/mango och även en hint dadlar i bakgrunden. Sockerkaka med kokos? Makes any sense? Hmm, ja, nygräddad sockerkaka solklart. Väldigt angenäm doft!

Smak:
Den generösa fruktigheten slår igenom och samsas med rätt så stram sherry, nötter, kakao och något som påminner om lite bittra romrussin. Ytterst diskret rökpuff, väldigt elegant.
Känner också Springbanks ”äpplighet” som jag tycker är närvarande i de flesta släpp. Finishen är lite pepprig och den klingar av på en skönt ekig sherryton.

Det här är riktigt gott! Bra balans och en väldigt trevlig dram med lång finish. En flaska Springbank 25 i hyllan ett väldigt bra alternativ.

Provningsglas: Glencairn Copita

(Besökt 246 gånger, 1 besök i dag.)