2013 hade jag, Maja och Kurre förmånen att resa till Gordon & MacPhail och arbeta på Benromach för en dag som ”Honorary Stillmen”. Läs mer om det äventyret här >>>
Sedan dess har jag följt Benromachs utveckling och det är fortfarande ett väldigt charmigt och litet destilleri som producerar väldigt välgjord Speysidemalt. Ägarna Gordon & MacPhail är ju i det närmaste den mest ikoniska whiskyfirman som finns och de andas kvalitet i allt de gör. Benromach Peat Smoke 2010 kommer till Sverige och Systembolaget med 660 flaskor den 28/9 2021. Här nedan följer mina smaknoter.

Säljstart: Tisdag 28 september, utvalda butiker (ca 14 butiker) samt webblager, kl. 10:00
Art.nr: 41023
Pris: 649 kr
Alkoholhalt: 46 %
Ursprung: Speyside, Skottland
Råvara: Hårt rökt mältat korn, cirka 35 PPM
Destillerad: 2010
Buteljerad: 2021
Fat: First Fill Bourbon barrels
Antal flaskor till Sverige: 660 fl.

Text från leverantören:
Att tillverka rejält rökig whisky i Speyside är det inte många destillerier som gör. Whiskyn från denna del av Skottland görs i allmänhet för att förse blendindustrin med råvaror, men det finns undantag. Några få destillerier är i det närmaste helt fokuserade på att buteljera maltwhisky och att utveckla singelmaltens hela smakspektrum. Ett av dem är ett av Speysides absolut minsta destillerier. Lilla Benromach som Gordon & MacPhail väckte ur sin törnrosasömn för tjugotalet år sedan. Vid Benromach gör destillerichefen Keith Cruickshank en whisky som på många sätt skiljer sig från andra Speysidedestillerier. Hans ambition är att utveckla en whisky i en gammaldags stil, sådan old-schoolwhisky som inte längre produceras i Skottland. Det handlar om små pannor, långa jästider, extremt långsam destillering och ofta en rökighet som är betydligt högre än vad modern whisky laddas med.

Benromach Peat Smoke har en rökhalt på 35 ppm, vilket är i nivå med många Islaydestillerier. Whiskyn produceras enbart i små batcher och har i detta fallet lagrats på First Fill Bourbon Barrels.

Dåså, dags att ge sig på glaset:

Doft:
Kraftigt rökig, ”Speyside Style”. Lite lättare rök, mer rak brasrök utan så mycket torv. Citrus och gröna äpplen finns i bakgrunden. Lite farinsocker och aprikos efter ett tag i glaset. 

Smak:
Välbalanserad och lite kryddig. Rökig vetedeg, inkokt mango, citrus, lite ekighet och en skönt rökig sötma som drar tankarna till ljus sirap. Vaniljstång efter en stund. En liten rökpuff gör sig diskret till känna i efterdyningarna. Finishen är medellång, lite kryddig och klingar av på en rökstinn citruston.

Väldigt trevlig dram även om vissa säkerligen kommer att tycka att den är aningens för ung i smaken. Den har en bra balans, en kul smakprofil och priset är nästan inga pengar alls att prata om i sammanhanget. Det här är köpvärt i min bok. Well done Benromach!

(Besökt 308 gånger, 1 besök i dag.)