Så har det blivit dags att prova Lagavulins flaggskepp under 200-årsfirandet 2016. En ny release av deras numera ikoniska 25-åring. Eller ja, en ny 25-åring som inte har något med den gamla att lagavulin-25-year-oldgöra egentligen.

Under 200-årsfirandet har man valt att släppa ut flaskor under hela året och man började med den hyllade ynglingen på 8 år som följdes upp av sedvanliga Feis Ile som i år var 18 år och nu på hösten har 12-åringen och Distillers Edition kommit. Det dök också upp en rolig officiell privatbuteljering på 23 år, mer om den kan du läsa om du klickar här >>.

Men åter till Lagavulin 25y
Ett limiterat släpp om 8000 flaskor på 51,7% och det är enbart sherryfat man har använt. För att hylla sin historia så är flaskan designad med grundarnas samt alla destillerichefers namn, fram till dags datum. Priset är, som vanligt när det gäller specialsläpp från kända islaydestillerier, inte något för allas plånbok och lite beroende på var man får tag i denna så ligger prislappen på 9000-12000:-.

Doft:
Välbalanserad och fruktig. Sticker inte ut och skriker på någon ton. Anar lite äpple, diskret rök, en liten hint av den härliga islaymentholen och inlagda fikon. Läcker doft!

Smak:
Klassisk äldre Lagavulin helt klart. Första känslan är, ”oj, vad snäll den var” men sen kommer en full smakpalett och börjar leverera godsaker. Fruktigt rökig med en fyllig munkänsla. Röken breder ut sig mer när eftersmaken tar vid och där kommer även honung och lite citrus. Den varar länge och på slutet blir den lite platt. 51,7% känns absolut inte.

En härlig buteljering helt klart även om jag personligen hade blivit glad av lite mer tryck i eftersmaken. Otroligt trevligt att få prova och jag rekommenderar ett köp om priset inte avskräcker.

(Besökt 108 gånger, 1 besök i dag.)