Info:
Sherry Cask Finish 46% – Lanseras 2017-07-07 (art.nr 11164-01, kostar 899:-)

Destillerad April 2006 – Buteljerad 2017, 10 år gammal.

Fat: American Oak + Sherry Cask Finish, Cask 9530
Totalt antal 420 fl. 417 fl. släpps på Systembolaget.

Som ni säkert vet så är jag lite lätt inbiten Laphroaigdrickare. Därför är det alltid extra spännande att prova en ny buteljering från just detta destilleri. Förra Cooper´s Choice Laffe som kom, från 1994 vill jag minnas, var magisk. Förväntningarna är därför höga inför detta släpp. En helt ok prislapp också tycker jag, det kan se betydligt värre ut nuförtiden.

Doft:
Klassisk svulstig islayrök, kanderad apelsin, sherrystinn torvighet, lite gräsighet, mer citrus. Hade jag provat denna blint hade jag nog snarare tänkt Caol Ila än Laphroaig på doften men det är lätt att göra misstag på rökwhisky.

Smak:
Efter en försiktig början kommer en kryddrökig sherrymun, hög på fruktsötma, balanserad men ändå kaxig trots sina 46%. Eftersmaken är skönt rökdriven med ett mellanregister av rökighet som kämpar mot rätt så distinkta sherrytoner. Det är inte tungt på något vis, snarare lätt och balanserat. En bra harmoni helt klart.

En bra dram tycker jag, klart jämförbar i smakbilden med Laphroaigs egen 18-åring som numera är en nedlagd buteljering. Denna sticker dock ut lite mer, mer citrustoner som hjälper röken på vägen och bidrar till en bra helhet. Fräschare än jag förväntade mig. Prisvärt? Ja, det är inte ofta men jag tycker nog det. 899:- kan jag leva med, det här är gott.

(Besökt 216 gånger, 1 besök i dag.)