Så var det då äntligen dags för del två i Ardbegs tvåstegsraket. Släppet av den nervattnade versionen av Kelpie. Jag recenserade den fatstarka versionen i slutet av mars, mer om den kan ni läsa genom att klicka här >>

Nu vidare till Ardbeg Kelpie på 46%. Årets Ardbegsläpp till Islayfestivalen. Whiskyn kommer på Systembolaget den 9 juni och kommer då att kosta 999:- (av någon anledning dyrare än Committee-flaskan) och har art.nr 40052. Ardbeg Kelpie har lagrats på nyek från områden kring svarta havet och på ex-bourbonfat.

46%

Doft:
En kryddigt syrlig rökmatta med inslag av kanel, massor av citrus och lite lakrits. Doftar väldigt trevligt. Committee Release var inte så citrusstinn som denna på 46% är.

Smak:
Väldigt vital, kryddig, mer citrus, svartpeppar, lite havsnära toner, tång, aningens menthol. Eftersmaken bjuder på en ganska rak rökighet med hintar av kaffebönor, lite mer lakrits och en härligt angenäm finish på en diskret råsockerton. Det här var riktigt trevligt för att vara NAS Ardbeg. Jag skrev i recensionen av Committee Release att den är ganska lik Lagavulin och det måste jag säga att denna buteljeringen också är. Bourbonlagrad Lagavulin med sina sköna toner av citrus/rök/gräsighet/sötma. However, en trevlig whisky, om än lite högt prissatt.

Jag förstår nog inte riktigt varför denna kostar 100:- mer än Committee-släppet men jag är samtidigt beredd på att vidhålla att denna 46 procentare är en värdig efterföljare smakmässigt. Gott jobbat Ardbeg…once in a while kan ni ju 🙂 (Även om vi nog alla önskar oss årliga whiskysläpp från er utan massa anekdoter och sagor som mest undergräver varumärkets trovärdighet).

(Besökt 498 gånger, 1 besök i dag.)