En liten förhandstitt på nya Ardbeg Kelpie Committee som släpps på bolaget den 30 mars (art.nr 11146-01, kostar 899:-) Som vanligt väljer man att släppa en fatstark buteljering innan man släpper den ”vanliga” Kelpien som kommer på vårt kära System den 9 juni i år.

Vi skiter i bakgrunden med havsmonster och annat påhitt. Ardbeg har på senare tid fallerat en del för mig vad gäller profileringen av sina släpp med det ena namnet och historien värre än den andra. En väldigt glad överraskning var dock när Ardbeg Twenty One kom, en riktigt bra whisky och med en mer normal profilering.

Nåväl, vi dyker in:

51,7%

Doft:
Rätt så svulstig rökdoft med en bakomliggande kryddig rökighet. Mindre frukt än vanligt och citrustonerna spelar väldigt dovt.
Jag brukar annars tycka att just Ardbeg är rätt så citrusdriven. Det är extremt lätt att hamna på ung Lagavulin i näsan här…till och med lite Laphroaig…som en smått obstinat och lite bråkig lillebror till de två just nämnda. Ju mer jag doftar på den ju fler paralleller drar jag till Lg6 (Lagavulin).

Smak:
En rejäl munkänsla som efter ett tag levererar en viss fruktighet, sötrökiga charkuterier med julkryddor (!?). Citrustonen är lite mer markant än i doften men röken är bombastisk och puttar undan en hel del annat. Tankarna far fortfarande mot ung Lagavulin. Eftersmaken bjuder på en lång värmande ton som klingar av i mörk choklad, rökigt kaffe (!?) och en rätt så invecklad finish. Lätt bitter ton på slutet.

Det här var absolut inte illa…en svulstig Islay som ändå känns fräsch och ren i sin rökighet. Fet och oljig absolut men ändå clean i sin helhet.
899 pengar tycker jag nog faktiskt att den kan vara värd. Sen återstår att se hur den nervattnade modellen ter sig, men det är en annan historia.

(Besökt 300 gånger, 1 besök i dag.)