Den 3 mars 2017 kom denna Springbank 21 yrs Single Cask for Sweden på Systembolaget. Just Springbank hör inte till vanligheterna i min hylla även om gamla buteljeringar från detta destilleri brukar vara extremt bra. Så varför inte, vi ger denna 21-åring en chans.

Det var förresten just Springbank som fick in mig på att det finns ”något mer” att upptäcka i whiskydjungeln. Året var 2005 och jag var på utbildning med Symposion (som importerar Springbank till Sverige) i Stockholm. Det provades 80-talet whiskies i två dagar och det som helt fick mig att rycka till var Springbank 32 yrs. Vilken extremt bra whisky det var! Sedan det ögonblicket har jag provat en hel del som matchar den och mer därtill men den kommer alltid att ligga kvar i minnet som min första riktiga wow-upplevelse inom whiskyvärlden. Nåväl, åter till 21-åringen.

47,5%

Doft:
Härligt fräsch och fruktig utan att vara så extremt äppeldriven som Springbank brukar vara för mig. Lite diskret citrus, en hint av torkad frukt samtidigt som den gröna tonen genomsyrar doften.
Lovar ganska gott faktiskt.

Smak:
Stor kropp med pang på sötlakrits och varma äpplen. Ytterst försiktig underliggande rökpuff. Härligt tjock munkänsla och ett litet kryddigt efterbett som jag absolut uppskattar. Det som är svårt att definiera med denna är att en del av paletten känns riktigt gammal i hela sin framtoning och en del känns kaxigt och viljestarkt, nästan lite eldigt. Helt klart en intressant dram som klingar av på en skön lakritston.

Lagringen är Oloroso Sherry och fatet gav 318 flaskor. Whiskyn kostar 2967:- och finns i skrivande stund 16/3 – 17 fortfarande att få tag på via Systembolaget.

3000 kronor kanske känns lite i mesta laget, men visst är den bra, inget snack om saken.

(Besökt 269 gånger, 1 besök i dag.)