Laphroaig 25 yrs är en hyllning till Bessie Williamsons liv, en ikon när det gäller Laphroaig, och den första kvinnliga destillerichefen som ägde och drev ett skotsk whiskydestilleri på 1900-talet.

Bessie Williamson föddes i Glasgow 1910. Hon studerade på University of Glasgow från 1927 för att bli lärare. Bessie tog examen 1932. Efter examen 1932 accepterade Bessie ett sommarjobb på Laphroaig med avsikt att stanna bara några månader på Islay. Hon arbetade direkt med dåvarande ägaren Ian Hunter och tog så småningom ansvaret för distributionen i USA. Vid andra världskriget hade hon blivit destillerichef på heltid och den mest seniora kvinnan i den skotska industrin.

Bessie spelade en avgörande roll för att positionera Laphroaigs whisky, och i en förlängning, även andra Islaywhiskies på den amerikanska marknaden. Scotch Whisky Association utnämnde Williamson till sin amerikanska talesman från 1961 till 1964 och hon genomförde vid denna tiden flitiga resor till USA för att träffa köpare och distributörer.

Whiskyn är lagrad på Refill American Hogsheads & Refill Barrels.

43%

Doft:
Klassisk Laphroaig med den signifikativa rökigheten som en bred kuliss. Massor av frukt, lite sjögräs, lite vitpeppar och en diskret tjärig ton. Riktigt trevlig på doften.

Smak:
Inledningsvis ganska snäll men efter ett par sekunder så väller det fram smaker av rök, aprikos, vanilj och citronskal. En liten försiktig ton av svavel finns i bakgrunden. Lite örtig i finishen.
Trots hård nedvattning så levererar whiskyn massor av härlig Laphroaigkaraktär. Eftersmaken ebbar dock ut ganska fort. Spontant hade denna varit så mycket bättre vid 48-50% men den funkar absolut vid 43% också.

Slutledningsvis. Väldigt god dram men lite mer ”oompfh” i stykan hade gjort underverk.

(Besökt 501 gånger, 1 besök i dag.)