Jag har haft förmånen att prova den redan kultförklarade Laphroaig 32 yrs. Redan innan den släppts så verkar den allmänna tron vara att den kommer sälja slut direkt. Denna Laphroaig släpps på Systembolaget den 2 oktober 2015 och endast 12 flaskor har hittat till Sverige. Priset landar på 9499:- och man kan väl med visst fog anta att det kommer öka ganska snabbt. Laphroaig 32 yrs är lagrad enbart på sherryfat och totalt blev det 5880 flaskor enligt info från destilleriet.

Doft:
Apelsinkaka, lite ingefära, romrussin, citrusmarmelad, menthol/eukalyptus och en subtilt maltig torvrök. Efter ett tag i glaset kan man skönja lite muscavadosocker och lite choklad. Det som är häftigast med så här gammal islaywhisky är den friska mentholdoften som ligger i bakgrunden.

Smak:
Kryddigt rökig, lemoncurd, rätt så pigga tanniner, fruktig, mer romrussin och mörk choklad. Dock inte alls så sherrytung som väntat. Jämför man med de legendariska 1980 och 1981 så är denna friskare och har inte så intensiva sherrynyanser. För mig är den ganska lik Laphroaig 25 yrs 2011 i smakuppbyggnaden.

Eftersmaken är angenämt maltig, lite kärv och med ett avslutande inslag av kärnhuset på ett äpple.
Whiskyn är ganska så oljig och hela munkänslan är en symfoni mellan söta och lite bittra toner i skön samklang.

Jag vet inte om det är jag som blivit mer luttrad eller om det är något annat men jag hade kanske förväntat mig något litet mer av denna. Missförstå mig rätt, den är väldigt god, men det känns som den där sista lilla pricken över i:et saknas. Det kan i och för sig ha att göra med den ganska modesta alkoholhalten på 46,7% eller så är jag helt enkelt bortskämd med att ha smakat för mycket annat gott från just Laphroaig.

Hur eller hur så är det en riktigt trevlig whisky och man får väl säga att priset speglar dagens läge hyggligt bra. Jag tycker ändå att man har prissatt detta släpp helt ok om man jämför med vad till exempel Diageo lägger sina äldre buteljeringar på. Slutbetyget får i alla fall bli att den hamnar i kategorin ”favoriter”. En riktigt god whisky för sig själv, helt klart. Prova den dock inte ihop med någon av de gamla klassikerna från början på 80-talet.

(Besökt 158 gånger, 1 besök i dag.)