En ny serie från Laphroaig, dessutom vid fatstyrka. Det bådar ju åtminstone gott på pappret. Här har man tweakat själva receptet och tillverkningen en aning, istället för att experimentera med olika fattyper som är fallet på t.ex Cairdeas-serien. Vätskan har mognat på ex-bourbon och resultatet är en whisky på 58,6% som fått namnet L 1.0.

Sammanfattning från destilleriet:

Laphroaigs destilleriteam har inlett en utforskande resa med släppet av Elements-serien, och resultaten är ett nytt uttryck av den ikoniska Laphroaigsmaken. Genom att ge sig själva friheten att experimentera och tänja på gränser har teamet höjt smakprofilen för Elements L 1.0 genom att introducera några nyckelelement som omdefinierar Laphroaig-upplevelsen.

Bland annat har teamet använt 8,5 tons mäskning istället för normala 5,5 ton. Så stora mäskningar gjordes i slutet av 80-talet.
Man har också använt grumlig vört tillsammans med sin vanliga halvklara vört. Den halvklara ger mer fruktiga toner medan den grumliga ger mer fenoler och tyngre röktoner.

Medan destilleriet tidigare har fördjupat sig i olika stilar gällande fat och mognad, tar Elements-serien ett nytt tillvägagångssätt genom att utforska förändringar inom själva tillverkningen.

Förpackningen av Elements L 1.0 berättar också en historia. Inspirerad av historiska skisser som beskriver design för destilleriets expansion i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, ger förpackningen en extra dimension till denna whisky.

Spännande, bara att hälla upp då.

Doft:
Rejält rökig med den karaktäristiska Laphroaigtjäran, lite örter, vanilj, karamell, cocos och tång. För direkt tankarna till gamla tidens cask strength, såsom Green Stripe och Red Stripe.

Smak:
En rejäl punch i smaken, mycket rök, lite sötma, tjära, citron, shortbread och en dos härlig kryddighet som är svår att definiera. Lite ”kungen av Danmark”/anis. Eftersmaken är väldigt lång och har en härlig avklingande rökighet. Välintegrerad och balanserad.

Klassisk Laphroaig i stilen skulle jag säga, mycket rök, citrus, kryddor och med fin ekinteraktion, en riktigt trevlig buteljering som överraskade positivt.

(Besökt 208 gånger, 1 besök i dag.)