En Arran på styva 60,4% enkom för Sverige. Så trevligt. Jag måste säga att av de Arran jag har provat så är det bra grejer, välgjort och med bra balans.

Såhär skriver den svenska importören Symposion om Arran:

”Om man räknar Arran till Skottlands nya destillerier (produktionen kom igång 1995) så är det inget annat destilleri som varit tillnärmelsevis lika framgångsrikt.

När Harold Currie valde att förverkliga sin livsdröm och bygga ett eget destilleri efter sin långa karriär på Chivas Brothers var det få som trodde på honom. Från början tänkte han inte alls bygga något destilleri på Arran, han sökte sig till andra platser i Skottland, men så fick han tips om den sagolikt vackra ön mellan det skotska fastlandet och Kintyrehalvön. Ett besök senare och saken var avgjord. En bidragande orsak till att det blev just Arran var den täta turistström som besöker ön varje år. Färjorna från fastlandet är fullbokade lång tid i förväg och skottar och engelsmän vallfärdar sedan generationer till sagoön.

Arran blev som bekant en succé, inte minst för att man tidigt satsade på att ta väl hand om turister och i synnerhet om whiskyturisterna. Häromåret invigde Arran Distillers sitt andra destilleri, Lagg Distillery, nere på sydspetsen av ön. Det första destilleriet valde man att profilera som Lochranza distillery efter orten där det ligger. Även på Lagg byggde man en femstjärnig turistanläggning. Det är nästan så att själva destilleriet spelar andrafiolen i sammanhanget. Någon whisky från Lagg har ännu inte kommit ut på marknaden, men den rökiga spriten som produceras där håller enormt hög kvalitet och det tisslas och tasslas om att första buteljeringarna snart är på väg. I dag är Lochranza och Lagg två av de mest besökta destillerierna i Skottland.

Sverige har under de senaste åren utvecklats till en av Arrans största exportmarknader, så stor att Arran inte vågar lansera sitt tioåriga flaggskepp, utan avsätter denna till andra länder. I gengäld har svenska marknaden fått se fler specialbuteljeringar än andra, t ex den uppmärksammade ”Crazy Swede”. Nu kommer ännu en sherryskönhet, den här gången rör det sig om ett exklusivt singelfat, buteljerat som Cask Strength, helt unikt för Sverige. Grattis alla svenska Arran-fans!”

Så låt oss då prova:

Arran 2012 Single sherry cask selected for Sweden

Säljstart: Fredag 28 oktober 2022
Art.nr: 41295
Pris: 985 kr
Alkoholhalt: 60,4%

Destilleri: Lochranza, Isle of Arran
Destillerad: 4 december 2012
Buteljerad: 4 maj 2022
Årgång: 2012
Fat: Sherry Butt, Cask No. 2012/2907

Doft:
En härlig punch i doften (alkoholen slår mot näsan). Massor av sherrytoner med torkad frukt, nötkaka, nougat/rostade hasselnötter och kryddig äppelmarmelad.
Muscavadosocker, lite läder och drag av smöriga wienerbröd med nötter. Riktigt härlig doft!

Smak:
”A lot going on”…..kryddig, sherrystinn, kakao, mer läder, vanilj och mängder av torkad frukt. Ganska sköna tanniner från eken. Päronglass med rostad mandel? Ja, en aning.
Smaken ligger kvar länge och klingar av på en lite ekbitter och nötig finish. Väldigt trevlig! För att dra en liknelse så smakar det lite som en lite kaxigare och mer ”clean” A’bunadh. Ni som har den smaken färsk i minnet kommer att känna igen er.

Helt klart en trevlig dram detta, och för 985:- är det faktiskt inte mycket att fundera på. En given höst och vinterdram till mörka kvällar.

(Besökt 686 gånger, 1 besök i dag.)