Legendariska Brora är oftast riktigt bra whisky. Nedlagt och med kultstatus, precis som en del andra namnkunniga destillerier.

Helt klart höjer whiskyvärlden på ögonbrynen när en 40-åring lanseras. Den äldsta originalbuteljeringen någonsin.

Endast 160 flaskor blev det av denna skönhet och den fanns endast tillgänglig via Travel Retail på World of Whiskies.
Inte helt lätt att komma över med andra ord och prislappen på £7000 lär ha avskräckt en del spekulanter också. Smakar det så kostar det brukar det ju heta. Då ska vi ta reda på om det smakar.

59,1%

Doft:
Jag tänker inleda med att säga att det här doftar extremt gott. Minst sagt väldigt vital och pigg i doften. Inga spår av ekighet alls. Djup rökighet, mjuk menthol, lite lakrits och toner av linolja. Komplex är ett ord jag ogillar men det passar faktiskt här. Efter ett tag framträder frukt (banan och lite äpple) lätt pepprighet och en hint av läder.
Wow!

Smak:
Kraftig och oljig munkänsla, pepprighet, mer menthol, exotiska frukter såsom mango, banan, papaya, lite ingefära och lite grape. Extremt mycket smaker. Mixen är välbalanserad och otroligt intressant. Med en droppe vatten mjuknar allt och smakerna väller fram ännu starkare.
Whiskyn är mjuk och det som är mest slående är att den saknar ektoner. Vällagrad minst sagt.

Extremt lång eftersmak som aldrig vill klinga av. Det här kan jag leva med. Får du chansen, prova denna makalösa whisky.

Brora 40 yrs kvalar helt klart in på min topp fem-lista.

(Besökt 431 gånger, 1 besök i dag.)