Lochside 1981 Gordon & MacPhail Private Collection. Just Lochside är inget jag har provat några mängder av ska erkännas så detta är mycket spännande.

Numera nedlagt och rivet är ju alltid kul. Såhär skriver importören Symposion om destilleriet:

”I den prestigefyllda Private Collection-serien har Gordon & MacPhail buteljerat ett fat från nedlagda Lochside Distillery. Lochside är numera helt rivet och den sista whiskyn producerades 1992.

Lochside låg i Montrose i östra Highland och var en imponerande syn där det reste sig med sitt vita torn över landskapet. Destilleriet var urgammalt och hade såvitt man vet tjänstgjort som bryggeri och illegalt destilleri sedan 1786.

I slutet av 50-talet installerades en Coffeypanna på Lochside och man började producera såväl sin egen grainwhisky som blendwhisky, så småningom buteljerades också något så udda som singelblends, eftersom man gjorde både grain och maltwhisky i samma destilleri. De kvarvarande byggnaderna revs 2005 och ett av de sista östkustdestillerierna var för evigt borta.”

Prislappen ligger på ganska så saftiga 37946:- och det är väl frågan om någon whisky kan smaka så bra? Men med denna flaskan får du i alla fall ett stycke whiskyhistoria i hyllan.

Säljstart: Torsdag 24 november 2022, webblansering
Art.nr: 41205
Pris: 37 946 kr
Alkoholhalt: 49,2%
Ursprung: Eastern Highlands, Skottland

Destillerad: 23 mars 1981
Buteljerad: 14 december 2021
Ålder: 40 år
Fat: Refill Sherry Hogshead, Cask No. 802

Antal totalt: 141 flaskor
Antal Sverige: 4 flaskor

Doft:
Tropisk frukt och ljust muscavadosocker till en början. Kryddig, torr ek, syltade apelsinskal och en ton som först får mig att tänka ”Calvados” men som landar in i varma äpplen, brandy och gråpäron.

Smak:
Otroligt vital med mer tropisk frukt, en balanserad och skön ekighet och en liten rökig ton. Åldern finns där, det är mogen frukt, toner av rå choklad och rostade nötter men samtidigt en riktigt pigg not av citrus och mango/ananas.

Eftersmaken är lång och väldigt angenäm med en kryddig finish. En väldigt trevlig dram som verkligen levererar. Det hade ju absolut inte gjort ont att ha en flaska i hyllan. En typisk ”framför brasan” whisky som lyser upp vilken kall vinterdag som helst.

(Besökt 210 gånger, 1 besök i dag.)