Gammal Macallan tenderar att vara extremt bra. Nuvarande släpp ger jag dock inte mycket för. Framtvingad sherry i nästintill nya fat och stor obalans.
Nåja, nu ska vi inte gnälla på dagens buteljeringar utan istället prova denna Italian import för Giovinetti & Figli som enligt säkra källor ät buteljerad 1985. 10 år gammal och 40%.

Doft:
Stor doft för en 40-procentare på 10 år. Mörk choklad, sherry, dadlar, lite nötig nougat och lätt kryddighet. Tonar ut i lite svaveltoner. Inlagda fikon efter ett tag i glaset. Riktigt häftig doft.

Smak:
Svårt att tro att denna bara håller 40%. Smakerna exploderar och levererar massor av härligt starkvin, choklad, russin, aprikoser och en fräsch fruktsyra på slutet. Svaveltonerna ligger kvar i eftersmaken som är väldigt lång trots den låga procenten. Vilken smak! Efter ett par minuter med eftersmaken i munnen kommer det fram klockrena romrussin. Kan inte annat än att hålla denna buteljering högt!

Det är lätt att konstatera att det gjordes bättre whisky förr. Eller det kanske det inte gjordes? Man har ju helt klart betydligt bättre koll på allt i tillverkningsprocess och lagring i dag men kanske är det just det som gör att man hittar dessa guldkorn från förr. I vilket fall, detta är en riktigt trevlig dram!

(Besökt 95 gånger, 1 besök i dag.)